apt-get upgrade och ZFS

Efter att ha använt operativsystemet Windows i över femton år så började jag använda Linux på min server i vintras.
Fördelarna med Linux är att det är öppen källkod och kostar inget.

En gång när min ettåriga son stängde av servern gick det inte att starta upp den. Det var klockan fem på eftermiddagen och jag höll på att laga mat åt familjen ... Efter det lärde jag mig att starta om servern med jämna mellanrum och på tidpunkter där det är få personer som använder den och jag har tid att åtgärda eventuella problem.
Så i dag efter att ha kört apt-get update och apt-get upgrade för att installera nya uppdateringar - starta jag om servern.

Och vad hände? Jo, den startade inte och jag hade inte en aning om vad det var för problem!

Felsökning

Steg ett var att starta KVM konsolen för att se om det kom upp nått meddelande på skärmen. Jag använder IPMI View för det, men det kräver Java. När man installerar Java får man även med spionprogram. Och efter att ha installerat om min dator pga. spionprogram är det inte så smart att installera Java igen.
Jag kom dock på att jag har stand-alone versionen av Minecraft, och den innehåller Java! Så jag länkade IPMI View med Java-versionen från Minecraft och fick igång programmet.

När jag fick upp konsolen till servern hade den stannat på "EXT4-fs (sda1): mounted filesystem without journal. Opts: (null).".
EXT4-fs är ett filsystem för Linux. sda1 är första partitionen på första hårddisken. "mounted filesystem without journal" betyder att filsystemet monterades utan journal. Detta ska inte vara några problem så jag hade ingen aning om vad som var fel. Provade att Googla, men hittade inget.

Nästa steg var att starta om servern i "safe mode" och köra apt-get dist-upgrade vilket fungerade när min son stängde av servern förut. Men det hjälpte inte.
Försökte starta upp servern med en gammal dist, men det hjälpte inte heller.

Startade om igen i "safe mode" och märkte denna gång att datorn inte kunde montera filsystemet /tank/temp.
/tank/temp är ett ZFS filsystem. Jag har inget minna av att jag skapat /tank/temp. ZFS har dock en rad smarta funktioner och ett av dem är "zpool history", där jag kan se alla kommandon som skickats till ZFS. Och mycket riktigt hade jag skapat /tank/temp. Jag provade att ta bort /tank/temp och då fungerade det att starta upp servern igen!


Blogginlägg skrivet av Johan Zetterberg 26 mars 2015


Följ mig via RSS:   RSS https://zäta.com/rss.xml (ange adressen i din feed-läsare)